2014. február 17., hétfő

Az elnökség beszámolója a 2013. évi tevékenységről

2013-ban számos, jeles ünnephez kapcsolódó, illetve tematikus kézműves foglalkozást tartottunk. Februárban farsangi, március végén húsvéti, októberben robotos, decemberben pedig karácsonyi mézes kézműves foglalkozásunk volt. Szeptembertől már az újonnan átadott IKSZT-ben zajlottak a foglalkozások. Egyik foglalkozás sem kifejezetten csak kézműveskedés, minden alkalommal valamilyen más területről is átemelünk a programba. A robotok témakörére szervezett alkalommal nemcsak kézműveskedtek a gyerekek, hanem egy robot-táncot is tanultak a Peat-R dance team oktatójától. A karácsonyi kézművest a méz témáján építettük fel, itt néprajzi ismereteket is csempésztünk a foglalkozásba, a farsangi kézműves foglalkozás végén pedig kiadói engedéllyel egy gyerekkönyvet dolgoztunk fel diavetítőzve a gyerekekkel. Valamennyi foglalkozáson uzsonna is volt, erősítve a gyermekekben az együtt lét, jól lét, öröm érzését, a közös étkezések összekötő erejét is.
Októberben rajzpályázatot hirdettünk. Ismét csak ovisok jelentkeztek, óvónői közreműködéssel. Így viszont számos szép munka született.
Több alkalommal volt filmvetítés, kis filmtörténeti és filmesztétikai előadással zárva a filmklub keretein belül. A résztvevők létszáma nagyon eklektikus volt, volt, hogy 2 fő vett részt a vetítésen, volt, hogy 10. Év közben lett nyilvánvaló, hogy a vetítéseket legjobb szándékunk ellenére nem teljesen jogszerűen szerveztük, annak ellenére, hogy én előzetesen tájékoztatást kértem, viszont téves tájékoztatást kaptam a jogdíjfizetési kötelezettség tekintetében. Utólag ezt valamennyi elérhető forgalmazóval rendeztük. A vetítéseken önkéntes munkatárs működött közre.
Az ovis néptánc zavartalanul, és növekvő sikerrel zajlott idén is, a néptánc tanárnő szintén önkéntesünk. A néptáncosok az ovi évzáróján és a falu Mikulásünnepélyén is önálló programmal léptek fel.
A Kaméleon Olvasóklub második évét zártuk. Szeptemberben, a 2013-14-es tanévre 1 ovis, 3 elsős, 2 második osztályos és egy 3. osztályos tanuló jelentkezett. Az első, ingyenesen bonyolított év után ez a létszám a legmagasabb.
Folyamatos volt a Rainbow-partnerség keretében zajló minőségi ifjúsági-és gyermekkönyvek kedvezményes árusítása is, de ez egyre elenyészőbb. Az egyesület kapacitása nem teszi lehetővé, hogy a forgalom növelése érdekében is erőfeszítéseket tegyen.
Útravaló programunk harmadik átadója zajlott decemberben. Négy kiadótól (Aula.info, Cerkabella, Csimota, Manó könyvek) több mint 60 kötet könyvet adtunk a gyerekeknek.
Együttműködünk a Szobi (korábban Kistérségi) családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal, bár idén sem kellett gyermekvédelmi jelzéssel élnünk. Hasonlóképpen együttműködünk a kóspallagi Bíber Egyesülettel is, egymás kulturális programjairól kölcsönösen értesítjük egymást.
Szakmai együttműködés jött létre az Age of Hope Alapítvány és egyesületünk között. Tavasszal egyesületünk bonyolított kézműves és papírszínházi foglalkozást a tésai táborukban, gyermeknapi rendezvényünket pedig ők támogatták: közel húsz gyermekkel részt vettek rajta, közösségi média oldalukon hírt adtak róla, illetve a 60 fős ebéd alapanyagának költségeibe beszálltak.
A gyermeknapi rendezvény volt ez évi tevékenységünk leginkább kiemelkedő, csúcsrendezvénye. A Voneszo Alapítvány közel húsz önkéntessel segített lebonyolítani az Ipolydamásd köré szervezett, 7 helyszínes kalandtúrát, és a párhuzamosan zajló kreatív foglalkozásokat. A helyi önkormányzat erre nyert keretéből ugráló várat és bohócműsort bérelt a napra. A program elsősorban azért volt kiemelkedő, mert nemcsak gyerekeket, hanem családokat tudtunk elérni.
A Bohócok a Láthatáron egyesülés december elején tartott egy órás színházi előadást a helyi, illetve a márianosztrai és bernecebaráti óvodásoknak szintén egyesületünk szervezésében.
Ipolydamásd, 2014. február 16.
dr. Szabó-Tasi Katalin
elnök

Záradék:
E beszámolót és a közhasznúsági jelentést a Talea Egyesület Közgyűlése 2014. február 17-i ülésén elfogadta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése