2012. február 29., szerda

Elnökségi beszámoló a 2011. évi tevékenységről

A Talea Egyesület elnökségének beszámolója az egyesület 2011. évi tevékenységéről

Előadó: dr. Szabó-Tasi Katalin, elnök
A 2011-ben működésünk szempontjából a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy tavasz végén megkezdődtek a kultúrház renoválásának munkálatai, ezért beltéri programot nem tudtunk tartani ezt követően. A kultúrházat idén, 2012 februárjában adták át, tehát csak egyetlenegy programot tudunk 2011-ben ott tartani. Ez, a tavaszi kézműves nap sikeres volt, bár esősen indult, ami a madarász szekció munkáját megnehezítette. A gyerekeke hármas fonást tanultak, rongybabát készítettek, ezt egyébként eredeti népi technikával. A tavasz jegyében filcvirágok is készültek. Az alkalomra – és mivel 2011 az olvasás éve is volt – mesemondót hívtunk, aki öt tavaszi mesét mondott el a gyerekeknek.

Nyáron a tinédzsereknek próbáltunk élményt adó programot biztosítani, először színjátszó körrel próbálkoztunk. A kezdeti lelkesedés nagy volt, 5-6 próbára el is jöttek a gyerekek. Amikor a darabot kiválasztottuk (Berg Judit Párisz Almája) még lelkesek voltak, a mitológiai témájú házi feladatot elkészítették, a memoritert megtanulták, de a szöveg tanulásakor sokan hátat fordítottak a programnak. Végül csak két stabil ember maradt, így átmenetileg berekesztettük a színjátszó kört. Nehezítette a helyzetet a próbahelység hiánya is, az egyesület székhelye alkalmatlan volt arra, hogy ott próbáljunk.

Hogy a tinik ne maradjanak kulturprogram nélkül télre sem, filmklubot és olvasóklubot szerveztem nekik. Az első filmnézés nagyon jól sikerült (Heavenly bones), ez egy gyermekvédelmi tekintetben az OGYEI által is ajánlott film, élvezték. A második filmet (Grease) a gyerekek kérték, de ez már nem kötötte le őket egyáltalán. A könyvekkel nem tudtak mit kezdeni, volt, aki arra hivatkozott, hogy nem is értette (a korosztályosan egyébként életkorának megfelelő) szöveget.

A nyár utolsó hónapjában meghirdettük az „Uzsonna a játszótéren” programot. Ezt azért, mert érzékeltük, hogy több gyerek délután már nagyon éhes, és arról számoltak be, hogy nem kaptak otthon ebédet, vagy csak alig. Amikor híre ment, hogy uzsonnát osztunk, több kisgyerek már várta azt. Az óvoda, iskola kezdetével azonban már nem vittünk uzsonnát a játszótérre.

Két alkalommal tettünk gyermekvédelmi jelzést a Szobi Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálathoz a velük kötött együttműködési megállapodás alapján. Visszajelzést azonban egy esetben sem kaptunk.

Folyamatos volt az ovis néptánc is, egészen decemberig, amikor is a néptánc tanárnő gyermeknek adott életet, így ez a programunk átmenetileg szünetel.

Kifejezetten sikeres volt az Útravaló Programunk. 32 kisgyermeket ajándékoztunk meg névre szóló könyvekkel, születésük, ovissá válásuk, iskolakezdésük illetve felső tagozatossá válásuk alkalmából. A könyveket, közel nyolcvan kötetet (8 cím, címenként 10 illetve 7-7 példány) négy kiadó (Aula.info, Cerkabella, Csimota, Holnap) adta egyesületünkön keresztül a gyerekeknek. Minden könyvbe ex librist tettünk, de csak belehelyeztük, és a gyerekekre bíztuk, hogy beragasztják-e. Mivel nem készült el a kultúrház, az ez alkalomra tervezett, az ovisok néptáncbemutatója elmaradt, illetve a könyvátadót is viszonylag szűkös helyen, az ovi tornaszobájában, kevésbé ünnepélyes keretek között tudtuk csak lebonyolítani.

Szeptemberben kezdtük el a Rainbow-olvasóklubot, a Rainbow támogatásával. Öt első osztályos (ez majdnem az összes elsős tanuló!), egy második és egy negyedik osztályos tanuló vesz részt a programban, amely egy iskolaévet ölel fel. A Rainbow azzal támogatta az egyesületet, hogy valamennyi jelentkező gyermeknek elérhetővé tette az egyébként fejenként 3900 forintos programot mindössze egy program díjának a megfizetéséért. A gyerekek szeretik a feladatlapokat, lelkesen és határidőben leadják a soron következő feladatsorokat. A Rainbow-val kötött partnerség keretében a térségből többen tudtak egyesületünkön keresztül kedvezményes áron igényes, kortárs gyerekkönyveket vásárolni, illetve megismerhették a Papírszínházat.

Az év elején eltervezett, 2011-ben megvalósítani kívánt kortárs irodalmi és képzőművészeti programra végül 2011-ben nem került sor, 2012. február 23-án tartotta meg a meghívott előadó.

Ipolydamásd, 2012. február 26.

dr. Szabó-Tasi Katalin
Garai Andrea
Halmai Gellért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése