2012. február 29., szerda

A 2012. február 27-én megtartott közgyűlés jegyzőkönyve

JEGYZŐKÖNYV




A Talea Viridis Egyesület 2012. február 27-én az egyesület székhelyén megtartott

rendes éves közgyűlésről



Jelen vannak:



Berezvai Péter tag, Fb. elnök

Garai Andrea elnökségi tag

Halmai Gellért titkár, elnökségi tag

Halmai-Ziman Andrea tag

Horváth Balázs tag

Koba István tag

Szabó Áron tag

dr. Szabó-Tasi Katalin elnök





A közgyűlést vezeti dr. Szabó-Tasi Katalin, elnök


A Közgyűlés kezdete 18.10 perc

Sz-T.K.: Szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket a Talea Viridis Egyesület 2012. évi első, rendes közgyűlésén. Felkérem Gellértet, titkárunkat, hogy a közgyűlésről vezesse a jegyzőkönyvet, illetve kérdezem, hogy kik vállalják a jegyzőkönyv hitelesítését.

Köszönöm, kézfeltartás alapján Halmai-Ziman Andrea és Szabó Áron.

Tájékoztatok mindenkit, hogy a közgyűlés nyilvános, és tárgysorozata a következő:


1. az elnökség beszámolója a 2011. év tevékenységéről, szavazás a beszámolóról

2. az elnök beszámolója és döntés a 2011. évi közhasznúsági jelentés elfogadásával kapcsolatban

3. az egyesület 2012. évi tevékenysége irányvonalainak meghatározása, a programok időpontjainak felvázolása

4. döntés az egyesület 2012. évi költségvetéséről

Mivel a közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a szavazásra jogosultaknak 50%-a +1 fő jelen van. Ez a jelenlegi taglétszám szerint hat fő részvételét jelenti, ha az adott ügyben mindenki szavazatképes. Megállapítom, hogy 8 fő jelenlétével a közgyűlés szavazatképes.

Kérdezem, hogy van-e valamilyen észrevétel a meghívóval, az abban foglaltakkal kapcsolatban.

-

Sz-T.K: Nincs észrevétel. Akkor javaslom, hogy haladjunk napirendi pontok szerint.



1. napirendi pont: az elnökség beszámolója a 2011. év tevékenységéről, a beszámoló elfogadása



Sz-T.K: Kiosztottam a beszámoló nyomtatott változatát, és szóban is összegzem:

„A 2011-ben működésünk szempontjából a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy tavasz végén megkezdődtek a kultúrház renoválásának munkálatai, ezért beltéri programot nem tudtunk tartani ezt követően. A kultúrházat idén, 2012 februárjában adták át, tehát csak egyetlenegy programot tudunk 2011-ben ott tartani. Ez, a tavaszi kézműves nap sikeres volt, bár esősen indult, ami a madarász szekció munkáját megnehezítette. A gyerekeke hármas fonást tanultak, rongybabát készítettek, ezt egyébként eredeti népi technikával. A tavasz jegyében filcvirágok is készültek. Az alkalomra – és mivel 2011 az olvasás éve is volt – mesemondót hívtunk, aki öt tavaszi mesét mondott el a gyerekeknek.

Nyáron a tinédzsereknek próbáltunk élményt adó programot biztosítani, először színjátszó körrel próbálkoztunk. A kezdeti lelkesedés nagy volt, 5-6 próbára el is jöttek a gyerekek. Amikor a darabot kiválasztottuk (Berg Judit Párisz Almája) még lelkesek voltak, a mitológiai témájú házi feladatot elkészítették, a memoritert megtanulták, de a szöveg tanulásakor sokan hátat fordítottak a programnak. Végül csak két stabil ember maradt, így átmenetileg berekesztettük a színjátszó kört. Nehezítette a helyzetet a próbahelység hiánya is, az egyesület székhelye alkalmatlan volt arra, hogy ott próbáljunk.

Hogy a tinik ne maradjanak kulturprogram nélkül télre sem, filmklubot és olvasóklubot szerveztem nekik. Az első filmnézés nagyon jól sikerült (Heavenly bones), ez egy gyermekvédelmi tekintetben az OGYEI által is ajánlott film, élvezték. A második filmet (Grease) a gyerekek kérték, de ez már nem kötötte le őket egyáltalán. A könyvekkel nem tudtak mit kezdeni, volt, aki arra hivatkozott, hogy nem is értette (a korosztályosan egyébként életkorának megfelelő) szöveget.

A nyár utolsó hónapjában meghirdettük az „Uzsonna a játszótéren” programot. Ezt azért, mert érzékeltük, hogy több gyerek délután már nagyon éhes, és arról számoltak be, hogy nem kaptak otthon ebédet, vagy csak alig. Amikor híre ment, hogy uzsonnát osztunk, több kisgyerek már várta azt. Az óvoda, iskola kezdetével azonban már nem vittünk uzsonnát a játszótérre.

Két alkalommal tettünk gyermekvédelmi jelzést a Szobi Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálathoz a velük kötött együttműködési megállapodás alapján. Visszajelzést azonban egy esetben sem kaptunk.

Folyamatos volt az ovis néptánc is, egészen decemberig, amikor is a néptánc tanárnő gyermeknek adott életet, így ez a programunk átmenetileg szünetel.

Kifejezetten sikeres volt az Útravaló Programunk. 32 kisgyermeket ajándékoztunk meg névre szóló könyvekkel, születésük, ovissá válásuk, iskolakezdésük illetve felső tagozatossá válásuk alkalmából. A könyveket, közel nyolcvan kötetet (8 cím, címenként 10 illetve 7-7 példány) négy kiadó (Aula.info, Cerkabella, Csimota, Holnap) adta egyesületünkön keresztül a gyerekeknek. Minden könyvbe ex librist tettünk, de csak belehelyeztük, és a gyerekekre bíztuk, hogy beragasztják-e. Mivel nem készült el a kultúrház, az ez alkalomra tervezett, az ovisok néptáncbemutatója elmaradt, illetve a könyvátadót is viszonylag szűkös helyen, az ovi tornaszobájában, kevésbé ünnepélyes keretek között tudtuk csak lebonyolítani.

Szeptemberben kezdtük el a Rainbow-olvasóklubot, a Rainbow támogatásával. Öt első osztályos (ez majdnem az összes elsős tanuló!), egy második és egy negyedik osztályos tanuló vesz részt a programban, amely egy iskolaévet ölel fel. A Rainbow azzal támogatta az egyesületet, hogy valamennyi jelentkező gyermeknek elérhetővé tette az egyébként fejenként 3900 forintos programot mindössze egy program díjának a megfizetéséért. A gyerekek szeretik a feladatlapokat, lelkesen és határidőben leadják a soron következő feladatsorokat. A Rainbow-val kötött partnerség keretében a térségből többen tudtak egyesületünkön keresztül kedvezményes áron igényes, kortárs gyerekkönyveket vásárolni, illetve megismerhették a Papírszínházat.

Az év elején eltervezett, 2011-ben megvalósítani kívánt kortárs irodalmi és képzőművészeti programra végül 2011-ben nem került sor, 2012. február 23-án tartotta meg a meghívott előadó.„

Kérem, hogy aki elfogadja az elnökség 2011. évről szóló beszámolóját, az kézfeltartással jelezze.

Kézfeltartás és számolás után megállapítom, hogy a közgyűlés a 2011. évi beszámolót elfogadta, így a Talea Egyesület közgyűlése meghozta a következő közgyűlési határozatot:


1/2012. (II. 27.) számú közgyűlési határozat

A közgyűlés jelenlévő tagjai egyhangú határozattal elfogadták az elnökség 2011. évről szóló beszámolóját.

Sz-T.K.: A 2. napirendi pont: az elnök beszámolója és döntés a közhasznúsági jelentés elfogadásával kapcsolatban.



Sz-T.K: Kiosztottam a jelentés nyomtatott változatát is, és szóban is összegzem:

A közhasznúsági jelentés egyrészt röviden tartalmazza a fent már ismertetett programokat, összefüggésben azok költség-vonzataival.

A kiadásaink a kézműves foglalkozás anyag-költségei, a mesemondó fellépti díja, terembérleti díjak, illetve élelmiszer költség volt, ez különösen ősszel, a játszótér-uzsonna projekt kapcsán jelentkezett.

Kérem a közgyűlés tagjait, hogy aki a közhasznúsági jelentést elfogadja, kézfeltartással jelezze. Kérem a két jegyzőkönyvvezetőt, hogy a szavazatokat számolják, és tájékoztassanak. Köszönöm.



2/2012. (II. 2=.) számú közgyűlési határozat

A közgyűlés jelenlévő tagjai egyhangú határozattal elfogadták az elnökség 2011. évről szóló közhasznúsági jelentését.


Sz-T.K.: A 3.napirendi pont az egyesület 2012. évi tevékenysége irányvonalainak meghatározása. Ezzel kapcsolatban ismertetem a tegnapi elnökségi ülés jegyzőkönyvének ide vonatkozó részét. (olvas) Észrevételek?


H-Z. A.: azt, hogy az ovis korosztályt erősítsük, támogatom. A helyi rajzversenyt is, mindenképpen. A sportnappal kapcsolatban azt kell átgondolni, hogy úgy szervezzük meg, hogy mi is, természetesen elsősorban a gyerekeink is részt tudjanak venni benne. Szóval, hogy a szervezők is a családjukkal lehessenek.



B.P.: Igen, ez tényleg fontos lenne.



Sz-T.K: Akkor esetleg külső közreműködőket kell kérni, hívni, vagy a nagyobb gyerekeknek kiadni a feladatot. Ha ez sikerül, szeretnétek a sportnapot?



Többen: igen, igen.



Sz-T.K: Rendben, akkor sportnap akkor lesz, ha kellő számú segítőt tudunk bevonni, és mi is részt tudunk venni a családjainkkal. Összefoglalnék egy programtervet, amiről kérem, szavazzunk majd. A program fő felelősét a program mellett említem, de természetesen bárki segíthet, beszállhat, együttműködhet. Nos, akkor:



Február

23-a, Guriga farsangja, irodalmi és képzőművészeti foglalkozás az oviban (már lezajlott) felelőse: Szabó-Tasi Katalin



Március - tavaszi kézműves nap (felelőse G. A és Sz-T. K.)

- Mesemondó nap meghirdetése (Sz-T.K)

- Rajzpályázat meghirdetése (Sz-T. K.)



Április - mesemondó nap (Sz-T.K)

- madarászat (H.B.)



Május - Rainbow olvasóklub programzáró esemény (Sz-T.K)

- családi sportnap (esetleges, mindenki)

- rajzpályázat eredményhirdetés és kiállítás



Június - helytörténeti kirándulás, tábortűz (Sz. Á.)



Szeptember - ovis néptánc (esetleg márciustól? Hetei Katitól függ, felelős: Z.A.)

- Rainbow-olvasóklub 2012-13-as tanévre (Sz-T.K)

- Szilva nap (B.P, H-Z.A.)

- ovis tematikus madarászat (H.B.)



Október - őszi kézműves nap (H-Z. A, Sz-T.K)



November - Útravaló Program (Sz-T.K)

- Ovis néptánccsoport bemutatója (H-Z.A)



Folyamatos: - Papírszínház az oviban (Sz-T.K)

- Filmklub – érdeklődés esetén (Sz-T.K)



Kérem a megjelenteket, hogy szavazzanak.

3/2012. (II. 27.) számú közgyűlési határozat

A közgyűlés jelenlévő tagjai egyhangú határozattal kinyilvánítják szándékukat, hogy a 2012. évi programokat elsősorban a jelen közgyűlésen közösen elhatározott tervek szerint valósítják meg.



Sz-T.K.: Köszönöm szépen. Tárgyaljuk a 4. napirendi pontot, ami az egyesület 2012. évi költségvetése. Vélhetően idén a tagdíjakon, illetve magánszemély esetleges támogatásán túl csak az 1%-ok felajánlásából származó összeggel számolhatunk, de ennek összege megjósolhatatlan. A polgármesteri hivatal szóban jelezte, hogy a rajzversenyt támogatja egy szerény összeggel. A költségvetés a következőkből gazdálkodhat:



27.500 forint (idei tagdíj a már belépett rendes tagoktól)

20.000. forint pártolói tagdíj

Minimális, 10000 Ft / év bevétel a Rainbow – kereskedelmi rendszerrel (MLM) való együttműködésből.

10.000 forint – magánszemély adománya, februárban érkezett

Cca. 10.000 forint 1%ok
Összesen: 77.500. forint


Tervezett kiadások:

Guriga farsangja : 25.000 Ft. (már kifizetve)

Olvasóklubos tanulók ajándékkönyve: 7x2000, azaz 14.000 forint

Papírszínház beruházás: 6000 forint

Rajzpályázat díjai: 20.000 forint

Sportnap költsége: 10.000 forint

Kézművesnapok költsége: 10.000 forint

Madarászat az oviban: 35.000 forint

Rendezvények ételköltsége: 20.000 forint

Bankköltség: 12.000 forint
Összesen 152.000. HUF
Tehát idén is néhány programunk megvalósítására további forrásokat kell felkutatnunk. Elsősorban ez az ajándékkönyv vásárlás lesz, megpróbálok adomány könyvet kérni a gyerekeknek. Az óvodai madarászat egy nagyobb tétel, arra kereshetünk támogatót, illetve kérhetünk a szülőktől részleges önerőt. Mivel szeptemberi kezdető, időnk még van. A sportnap még nem biztos program, e 3 program költsége pedig közel azonos a rendelkezésre álló és feltételezett keret közti különbséggel.

Személyi kiadásunk nincs, a tevékenységet mindenki ingyen, önkéntes alapon végzi az egyesületnél.

Kérdem a jelenlevőket, hogy van-e észrevétel, hozzászólás?

(Nincs észrevétel.)

Kérem a jelenlevőket, hogy a felvázolt költségvetési javaslat elfogadásáról kézfeltartással döntsenek.


4/2012. (II. 27.) számú közgyűlési határozat

A közgyűlés jelenlévő tagjai egyhangúlag meghozott határozattal elfogadják az Egyesület elnök által javasolt költségvetési tervezetétét.
Sz-T.K.: Köszönöm szépen az aktív részvételt, a közgyűlést 2012. február 27-én 20.óra 15-kor berekesztem.

Lejegyezte: Halmai Gellért, titkár, 2012. február 28-án, Ipolydamásdon

Halmai Gellért, titkár
Szabó Áron
Halmai-Ziman Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése