2012. február 29., szerda

a 2012. február 26-i elnökségi ülés jegyzőkönyve

JEGYZŐKÖNYV


A Talea Viridis Egyesület 2012. január 26-én, az egyesület székhelyén megtartott

elnökségi üléséről

Jelen vannak:


Garai Andrea elnökségi tag

Halmai Gellért titkár, elnökségi tag

dr. Szabó-Tasi Katalin elnök



A jegyzőkönyvet vezeti Halmai Gellért, titkár.


Az Elnökségi Ülést az elnök vezeti, kezdete 17. óra 15 perc



Sz-T.K.: Köszöntöm az egybegyűlteket a Talea Viridis Egyesület 2012. évi első elnökségi ülésén. Megállapítom, hogy valamennyi elnökségi tag megjelent, így az elnökség határozatképes. Első kérdés, hogy van-e valamilyen észrevétel a meghívóval, az abban foglaltakkal kapcsolatban, illetve, hogy szeretné-e bárki, hogy más napirendi pontunk is legyen.

Nincs észrevétel. Akkor kérem, hogy döntsünk az első napirendi pontban, amely a 2012. évi tagdíjak megállapítása.

Van-e javaslat ezzel kapcsolatban?


G.A.: Szerintem idén is ugyanannyi maradjon, mint tavaly, 2500 a rendes, és 20.000 a pártoló tagoknak.

H.G.: Egyetértek.

Sz-T.K.: Én is egyetértek, így kérem, szavazzunk.



1/2012. (II. 26.) Elnökségi Határozat

A Talea Egyesület 2012.. évi rendes tagdíja 2500 forint – azaz kettőezer ötszáz forint –

, míg az éves tagdíj 20.000. forint – azaz húszezer – forint.



Sz-T. K.: A második napirendi pont a tavalyi évről az elnökségi beszámoló elkészítése. Ezt vázlatszerűen előkészítettem, kérlek, nézzétek át, hogy valami nem maradt-e ki, vagy hogy átfogalmazzak-e valamit.



(Olvasnak)



G.A.: Ez így rendben van, viszont az ovis néptánc kimaradt.

Sz-T.K.: Igen, de azt szándékkal nem írtam bele, mert igazából ott csak közvetítettünk. Invitáltuk Heteiné Katit, aki ingyen bevállalta, hogy jön és tart órákat, és amióta nem volt kultúrház, megszerveztem, hjogy az oviban a tornateremben táncolhassanak a gyerekek. Ez rövidesen megszűnik, mert elkészült a kultúrház felújítása, illetve, Márton Kati kisbabát szült, így kérdéses, mikor tudjuk folytatni. Ha gondoljátok, beleírhatjuk a beszámolóba. Azt viszont meg kell fontolni, hogy ha ajövőben is folytatni akarjuk, akkor pénzt kell szedni érte (Kati szerint ez motiváló tényező a rendszeresség terén), illetve neki is kell foizetni, ha mást nem utazási költségtérítést. Ez azonban legkorábban szeptembertől lehet téma, mert nagyon kicsi a babája. Szeretnétek beleírni az ovis néptáncot a beszámolóba?



G.A: Szerintem írjuk bele.

H. G: Szerintem is.

Sz-T.K: rendben.



2/2012. (II. 26.) Elnökségi Határozat

A Talea Egyesület Elnöksége megbízza az elnököt, hogy a megtárgyalt vázlat alapján írásban készítse el az elnökségi beszámolót a 2011. évi tevékenységről, és azt bocsássa a Közgyűlés rendelkezésére.



Sz-T. K: A harmadik napirendi pont a közhasznúsági jelentés elkészítése. Ezt is előkészítettem Horváth Balázzsal együtt, aki a könyvelőnk. Lényegében a beszámoló tervezete és a pénzügyi adatok összesítve. Kérlek, nézzétek meg, hogy így megfelelő-e.



(Olvasnak)



G.A. : Szerintem rendben van.

H. G.: Szerintem is igen, rendben.

Sz-T. K.: Köszönöm. Kérem, akkor szavazzunk.



3/2012. (II. 26.) Elnökségi Határozat

A Talea Egyesület Elnöksége az elnök által előkészített közhasznúsági jelentés tervezetét elfogadja, és megbízza az elnököt, hogy a szóbeli részt kiegészítve véglegesítse, és bocsássa azt a Közgyűlés rendelkezésére.



Sz-T. K: A negyedik, utolsó napirendi pont a 2012. évi tevékenység irányvonalainak meghatározása, programtervek megvitatása. Erről határozott elképzelésem van, kérlek, engedjétek meg, hogy elmondjam. Tavalyról, és általánosságban is az az elképzelésem, hogy akármilyen programokkal is rukkolunk elő, a nyolc év feletti gyerekeket már nem, vagy alig tudjuk megszólítani. Általánosságban tehát azt szeretném, ha a kisebb korosztályra koncentrálnánk, háromtól nyolc éves korig. Ez elsősorban az ovisokat és a kisiskolásokat érinti. Ha mot, 1-2 év alatt erős közösséget, közösségi- és kultúrprogramokat szerető, azokhoz szokott csapatot tudunk kovácsolni belőlük, akkor talán velük már nem ér olyan kudarc minket, mint a mostani nagyokkal (színjátszó kör, filmklub, kultúr-klub). Az Útravaló program tekintetében szeretném megtartani a felső tagozatot kezdők támogatását is, de az egyéb programok tekintetében szeretném erősíteni a 3-6, 3-8-as korosztálynak szóló programokat. Ezzel egyet tudtok érteni?



H.G.: én maximálisan, támogatom.

G.A: Én is, egyetértek.

Sz-T.K: Köszönöm. Nos, akkor ami megmarad az eddigiekből, az a következő: Az Útravaló Program, tehát az évben született, ovit kezdő, iskolát kezdő és felsőbe induló gyerekek könyvcsomaggal való köszöntése, szeptember-októberben. Ezt eddig is én intéztem, viszonylag sok előkészítő munkával jár, és kapcsolatépítéssel, szívesen viszem tovább. Maradjon az ovis néptánc is. A lebonyolítást Ziman Andi intézte, ha Hetei Kati vállalja, és Andi is, akkor szeptembertől mehet tovább azzal, hogy a havi díjat egyesületen keresztül szedjük, és fizetünk Katinak, vagy önkéntes szerződést kötünk vele, ahogyan meg tudunk egyezni. Szeretnék egy húsvéti és egy őszi kézművest, most már szabad a kultúr, meg lehet szervezni. Ezekkel egy időben egy-egy madarászatot, mert ezek bejöttek a gyerekeknek. Szeretném folytatni a Rainbow-partnerséget, ami egyrészt a minőségi gyerekkönyvek árusítását jelenti, de a Rainbow-olvasóklubot is, a gyerekek szeretik, kitartóan csinálják. Ami újítást szeretnék: egyrészt az óvodát konkrétabban támogatni. Nem pénzzel, hanem elsősorban programokkal. Itt tudjuk elérni az ovisokat, mert sajnos van olyan kisgyerek, akit a hétvégi programokra nem hoznak el, vagy csak nem engedik el, pedig a szomszédban lakik. Ha a programot bevisszük az oviba, akkor ott eléri a gyermeket, és kaphat valami pluszt. Ezt jól példázta a február 23-i Guriga farsangja program, amit egy neves gyerekkönyvszerző és illusztrátor tartott, Paulovkin Boglárka. Ez egyszerre volt kortárs irodalmi és képzőművészeti program, és a gyerekeknek nagyon tetszett. Egyúttal kapcsolódott az Útravaló programhoz is, az olvasóvá nevelés megalapozásához. Legalább még egy irodalmi programot szeretnék bevinni az oviba, és elérni, hogy havonta egyszer Papírszínház legyen bent. Ezzel kapcsolatban egyeztetek még az óvónővel. Hasonlóképpen, egy tematikusan felépített madarászatot is be szeretnék vinni az oviba. Van egy program, 3 kinti 3 benti alkalom, alkalmanként 6500 forint, az egész tanévet lefedi. A nagycsoportosoknak – kisiskolásoknak áprilisra hirdetnék egy mesemondó napot. Nem versenyt, mert mindenkit, aki kiáll a meséjével, megjutalmaznánk. Májusban vagy szeptemberben szeretnék egy sportnapot, több helyszínnel, csapatokkal, vicces-mozgós-futkározós napot, de ezt csak akkor tudjuk megszervezni, ha számíthatunk a tagság aktív részvételére. Őszre pedig hirdethetnénk egy „szilvás” napot, a szobi almanap mintájára, de persze nem koppintva, szilvás édességek, lekvárok, sütemények kóstolóját. Nem zárkózom el az elől, hogy folytassam a filmklubot a nagyokkal, de azt csak akkor, ha látom rajtuk az affinitás, így talán még egyszer kísérleti jelleggel meghirdetem.



G.A.: És pénzzel hogy állunk ezekhez? Mert az irányvonal szerintem jó, csak futja-e mindenre?

Sz.T.K: Nos, a Guriga farsangja sokat elvitt, de ezekre áldozni kell, hogy az Útravaló Programot támogató könyvkiadók is tudják, hogy tényleg komolyan gondoljuk az olvasás szeretetét hirdető programjainkat. A többi nem jár óriási költségigénnyel, a tánc kitermeli magát, a tematikus madarászatot pedig szeptemberben lehet kezdeni, addigra látjuk, hogy állunk, lesz –e még tagunk, támogatónk, illetve mennyi jön be az 1%-ból.



H. G.: korábban felmerült egy rajzpályázat is, azzal mi lesz?



Sz-T. K: igen, ráadásul a polgármester azt mondta, hogy be is szállna valamennyivel a díjakba. Viszont ez előkészítést igényel, az óvónőkkel, illetve a Szobi Iskola rajztanárnőivel egyeztetni kellene. Én örülök, ha hirdetünk, de akkor kérek egy kis támogatást. Először is, egy témát.



G.A: A hely, ahol élünk?

H.G.: Ipolydamásd az otthonom?

Sz-T.K: Nekem mindkettő tetszik. Legyen a Damásd az otthonom, az szűkíti a kört a gyerekekre, és esetleg később lehet szűkíteni a témát, Damásd télen, Ipolydamásdi nevezetességes, akármi. Okés, akkor írjunk ki egyet, szuper. Esetleg még ötlet? Nincs. Akkor holnap a közgyűlésen találkozunk. Köszi, hogy eljöttetek.
Mivel további napirendi pontunk nincs, az ülést 18. 40-kor berekesztem.

Lejegyezte: Halmai Gellért, titkár, 2012. február 26-án, Ipolydamásd
Halmai Gellért, titkár
Garai Andrea, elnökségi tag
dr.. Szabó-Tasi Katalin, elnök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése