2013. február 20., szerda

Elnökségi beszámoló a 2012. évről


A Talea Egyesület elnökségének beszámolója az egyesület 2012. évi tevékenységéről

Előadó: dr. Szabó-Tasi Katalin, elnök

Az év elején zajlott Paulovkin Boglárka író és illusztrátor foglalkozása az óvodában, amiről a korábbi beszámolóban már hírt adtunk, de tényszerűen 2012-ben került rá sor.
2012-ben egyetlen kézműves foglalkozásunk volt, tavasszal, amit 13 gyermek vett részt. Gyöngyfűzés volt, ajtódísz készítés, és papírszínház. Több rendezvényt sajnos nem tudtunk megvalósítani, mert négy helyi, korábban aktív tagunk kilépett, ami éreztette hatását a helyi lehetőségeink kapcsán.
Emiatt elsősorban olyan programokat hirdettünk, amelyekben az egyéni részvétel kerül előtérbe. Két alkalommal hirdettünk rajzpályázatot, az év elején Ipolydamásd az otthonom, ősszel pedig az Egy nyár Ipolydamásdon címmel. Meglepően jól sikerült, sok szép és kreatív alkotás érkezett.
Egy alkalommal hirdettünk mesemondó napot is, de ez érdeklődés hiányában elmaradt.
Töretlenül sikerprogramunk a madarászat. Szintén egyszer valósítottuk meg, sok gyermeket megmozgatva. Madarász-programot szervezetek a szülők is a helyi óvodába, ami egy nevelési évben nyolc alkalmat jelent. Az árát a szülők fizetik, de az egyesület tavaly egy alkalmat kifizetett, így támogatva a helyi ovisokat.
Hasonlóképpen, helyi magánszemély kezdeményezésére bábszínházi előadás volt decemberben az óvodásoknak, annak megvalósulását is egyszeri pénzösszeggel támogattuk.
Az ovis néptánc 2012. októberében indult újra, állandó 5-7 fővel működik. A tanárnővel önkéntes szerződést kötöttünk.
Az első évet a Kaméleon Olvasóklubbal jól zártuk, oklevéllel, tortával. A 2012-13-as tanévre öten jelentkeztek, közülük hárman elsősök, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ketten nem ipolydamásdiak.
Folyamatos volt a Rainbow-partnerség keretében zajló minőségi ifjúsági-és gyermekkönyvek kedvezményes árusítása is, bár a válság érezteti hatását a forgalmon itt is.
Nagyon nagy sikerrel valósult meg az Útravaló programunk második átadója. Négy kiadótól (Aula.info, Cerkabella, Csimota, Manó könyvek) közel 80 kötet könyvet adtunk a gyerekeknek.
Együttműködünk a Szobi (korábban Kistérségi) családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal, bár idén szerencsére nem kellett gyermekvédelmi jelzéssel élnünk. Hasonlóképpen együttműködés alakul ki a kóspallagi Bíber Egyesülettel is, egymás kulturális programjairól kölcsönösen értesítjük egymást.
A tinédzsereknek szánt filmklub ősszel újraindult, eredetileg szakember vezetésével, aki azonban nem tudta a távolság miatt a havi egy alkalmat sem vállalni. Ettől függetlenül a filmklub tovább működött, a gyerekek érdeklődőek, szívesen jöttek, összesen három filmet néztek meg, illetve beszéltek róla. (Rómeó és Júlia, Az ötödik elem, Igazából szerelem). A projektort szívességi alapon használtuk, egy magánszemély tulajdona.


Ipolydamásd, 2013. február 14.  

dr. Szabó-Tasi Katalin                         Gyatyel Erika                           Boksayné Pap Emese
     elnök                                              elnökségi tag                                   titkár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése