2015. március 1., vasárnap

Elnökségi beszámoló a 2014. évi tevékenységről

A 2014. évi elnökségi beszámolónkat a már kijegecesedett, stabillá vált programok felsorolásával kezdjük.
Az óvódás-kisiskolás korosztálynak meghirdetett néptánc foglalkozások stabil csapattal, és egyesületünk legrégebbi önkéntesének vezetésével zajlottak. A csoport léte mára vitathatatlan, a falu vezetése már legalább egy, de inkább évi két alkalommal számít a gyerekek fellépésére. AZ olvasóvá nevelést célzó programjaink változatlanul sikeresek. Az év végén ismét megajándékozhattunk valamennyi, a faluban született, ovit kezdő, iskolát kezdő és felső tagozatba lépet gyermeket névre szóló könyvcsomaggal (támogatóink a Csimota, a Két egér könyvek és a Manó könyvek kiadó volt). Idén a helyi könyvtárban is elhelyeztünk több folyóiratot, ifjúsági könyvet, illetve gyermeknevelési témájú szakkönyvet is. A Kaméleon olvasóklub idei játékára is jelentkeztek a faluból gyerekek, igaz, hogy ez önköltséges játék, egyesületünk csak lebonyolítóként és népszerűsítőként vállal szerepet az olvasóklubban. E kapcsolat révén azonban az év végén 16 kortárs ifjúsági- és gyermekkönyvet kaptunk ajándékba a szervezőktől, amik szintén a gyerekeket gazdagítják. Papírszínházi foglalkozásainkon (Damásdi Mesevár) minden alkalommal számos érdeklődő vett részt, az irodalmi nevelést kiegészítve az olvasmányélmény tematikájára épülő kézműves foglalkozásokkal valódi, minőségi idő eltöltését kínálja a családnak. Idén is, folyamatos volt a Rainbow-partnerség keretében zajló minőségi ifjúsági-és gyermekkönyvek kedvezményes árusítása is, de ez egyre elenyészőbb. Első, kifejezetten ifjúsági korosztálynak szánt felolvasóestünk sikeres volt, folytatásért kiált. Hasonlóképpen nagy siker volt a Diafilmgyártó Kft. 60. jubileuma alkalmából szervezett országos diavetítő program, amihez mi is csatlakoztunk.
Idén is szerveztünk jeles ünnepekhez kapcsolódó, illetve tematikus kézműves foglalkozásokat is, ezek általában egy komplett délelőttöt felölelő események voltak. A víz világnapjára rajzpályázatot is hirdettünk, és virágültető rendezvényt tartottunk. A virágültetésre épült a tavaszváró, majd az anyák nap tavaszi kézműves foglalkozásunk, amit a húsvéti készülődés követett. A húsvéti foglalkozást kifejezetten a hagyományőrzés szellemében szerveztük, népi technikával festettük a tojásokat és sütöttünk kalácsot. Valamennyi foglalkozáson uzsonna is volt, erősítve a gyermekekben az együtt lét, jól lét, öröm érzését, a közös étkezések összekötő erejét is.
Legnagyobb hírű, és legnagyobb szabású rendezvényünk a május végi gyereknap volt, alulbecsült számításaink szerint is 200 résztvevővel. Az Age of Hope alapítvány, illetve egy baráti társaság önkéntesei gondoskodtak a kilenc állomásos kalandtúra helyszíneiről, a párhuzamosan zajló kreatív és sportfoglalkozásokról. Helyi vállalkozók ajándékaként, illetve jelentős kedvezménnyel eladott termékeivel és a Milestones egyetemisták ajándékával láttunk vendégül kétszáz embert, és a kalandtúrán részt vett valamennyi családot meg is ajándékoztuk a játék végén. A közösen megoldandó feladatok, a játékos kihívások teljesítésének családokat erősítő jellege az idei rendezvényen különösen kikristályosodott. Az egyesület gyermeknapja a környéken már ismert és elismert rendezvénynek számít, köszönhetően a helyiek és a velünk kapcsolatban álló civilek összefogásának.
A nyári időszakban az egyesület elsősorban az adományosztásra koncentrált (elsősorban a számunkra felkínált adományokat továbbítottuk a helyi családsegítő szolgálatnak, illetve a helyiek rendelkezésére bocsátjuk), illetve nálunk zajlott az egyesületünkkel szorosan együttműködő Age of Hope alapítvány nyári tábora. A kölcsönös segítségnyújtás jegyében mi a helyszínt és segítőket bocsátottuk rendelkezésükre, illetve programtervvel készültünk, cserébe a helyi gyerekek együtt sátorozhattak az alapítvány nyaralóival, illetve a falu határain túl is nyúló programokra is elkísérhették a budapesti gyerekeket. Ugyancsak velük látogathatta meg szervezetten négy damásdi gyermek a zebegényi sárkányfesztivált is.  Az Age of Hope téli táborában pedig hét damásdi gyermek vehetett részt Budapesten, kulturális- és wellness programokkal tarkított téli üdülésen.
Ősszel második alkalommal rendeztük meg a Talea Kupának keresztelt barátságos labdarúgó-rangadót az esztergomi Temesvári Pelbárt gimnázium tanulói és a helyi ifik között.
Ugyancsak ősszel hirdettünk rajzpályázatot, amelynek érdekes témája miatt még budapesti jelentkezőtől is kaptunk alkotást. E pályázat átadójával adósok maradtunk, a díjátadó idén, 2015-ben zajlott csak le.
Pályázati forrásaink tették lehetővé, hogy két alkalommal is egész napos, családoknak meghirdetett buszos kirándulást szervezzünk. Októberben a kemencei erdészetet látogattuk meg, ahol szakképzett túravezetővel a Tűzköves forráshoz kirándultak a résztvevők, az eredetlegenda meghallgatása után pedig az erdészet erdei iskolájában kézműves foglalkozáson vettek rész. Decemberi kirándulásunk az esztergomi Duna Múzeumba vezetett, ahol múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a gyerekek, délután pedig az ipolyszalkai tájházban népi, hagyományos technikával készítettek csuhé díszeket.
Első alkalommal, de a várakozáson is felülmúló sikerrel tartottunk Márton napi lámpás felvonulást, amit az alkalomból szervezett kézműves foglalkozás előzött meg.
Decemberben – bár terveztünk karácsonyi kézműveskedést – a betegségek miatt a kézműves program elmaradt, de szerencsére az Útravaló Program átadója így is nagy nyilvánosság előtt, a falu karácsonyi ünnepélyén zajlott.
Két alkalommal tartottunk madárgyűrűzéssel egybekötött madarászatot, februárban és novemberben.
Továbbra is együttműködünk a Szobi családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal, idén egy alkalommal éltünk gyermekvédelmi jelzéssel, amelyről visszajelzést is kaptunk (szóban). Hasonlóképpen a tavalyihoz, együttműködünk a kóspallagi Bíber Egyesülettel is, egymás kulturális programjairól kölcsönösen értesítjük egymást.
A Bohócok a Láthatáron csoport december elején tartott egész napos programot vendégünkként. Tekintettel arra, hogy tavaly a helyi 14 fő óvódáshoz kellett további gyerekeket más falvakból invitálni, utaztatni, idén a szomszédos településen, Letkésen zajlott a délelőtti bohócműsor és a délutáni kreatív-, zenés-, és zsonglőrfoglalkozások. Az esemény így közel ötven óvódás és ugyanennyi kisiskolás gyermeket ért el, akik között jócskán voltak ipolydamásdiak is.
Állandó önkénteseink közül egy fő idén nem végzett tevékenységet (aki kifejezetten a filmklub lebonyolítására szerződött velünk) tekintettel arra, hogy ilyen programot idén nem szerveztünk. Két másik állandó önkéntesünk közül egy fő a néptánc csoportot viszi, egy fő pedig az általános szervezési, rendezvény-előkészítési és lebonyolítási feladatokban segített. Tevékenysége az év második felében már nem volt olyan aktív, tekintettel arra hogy decemberben kisbabája született. További egy fővel kötöttünk alkalmi (a gyermeknapra szóló) önkéntes szerződést.
Be kell még számolnunk arról, hogy a 2014. június elsejei hatállyal az alapszabály nem megfelelő mivolta miatt az illetékes törvényszék megvonta közhasznú jogállásunkat. AZ alapszabályt módosítottuk, és novemberben a változásbejegyzési kérelemmel egy időben ismét kértük a nyilvántartásba vételt. Kérelmünket a mai napig még nem dolgozták fel.
A 2014. évi működési pályázaton elnyert 300.000 forintos állami támogatás tette lehetővé számos programunk megvalósítását, illetve az egyesület általános működésének gördülékenyebbé tételét (elsősorban az eszközbeszerzések). Ennek beszámolója jelenleg folyamatban van, szakmai beszámolónkat a pályázatkezelő elfogadta, pénzügyi beszámolónkat pedig hiánypótlásra küldte vissza.

Ipolydamásd, 2014. február 16.
dr. Szabó-Tasi Katalin
elnök

Záradék:
E beszámolót és a közhasznúsági jelentést a Talea Egyesület Közgyűlése 2015. február 28-i ülésén elfogadta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése